FAQ: WRAPPING

Wrapping eller helfoliering er populærbetegnelsen på det å pakke inn objekter med vinyl. Det er ikke bare biler og kjøretøy som kan wrappes, man kan feks wrappe sin brødrister, mobiltelefon, piano mm.

Hva er en helfolierings folie?

Det er en meget tynn plastbasert folie som har den egenskapen at den kan strekkes over harde objekter uten å ryke. Den varmes så i etterkant for å beholde sin nye form.

 

Hva er formålet til helfolierings folie?

Hovedformålet til en slik folie er rent kosmetisk, og kun for å gi et nytt utseende på et objekt. I reklameindustrien lar disse produktene deg oppnå det uttrykk som er ønsket, feks. logofarger.

 

Helfoliering vs Lakk?

Folie er ikke en erstatning for lakk og man vil kunne se at objektet er foliert da skjøter kan forekomme. Fordelen er at folie enkelt kan fjernes etter ønsket bruk, noe som gjør den ideell til eksponering og personalisering.

Må en slik folie vedlikeholdes?

Helfolieringsfolier for bil må pleies etter strenge regler, denne tynne filmen tåler lite og må beskyttes mot syrer, baser, slitasje og uv. Det vil med andre or si at man må vaske bilen regelmessig med såper som er beregnet for dette. All kontakt med solventer, kjemikalier og UV vil skade filmen og forkorte levetiden.
Alle produsenter krever at for å oppnå estimert levetid så må man pleie bilen nøye og riktig.

 

Er det garantier på wrapfolie?

Garantien på en wrapfolie er kun på selve produktet og monterbarheten. All slitasje fra bruk, foringelse fra elementene dekkes ikke av noen garantier. Les databladene til ønsket produkt nøye. Dvs. at det er opp til sluttbruker å behandle sin wrap riktig for å få den til å leve lengst mulig.

De fleste montører krever at man innen 7-14 dager kommer innom for en inspeksjon av monteringen, gjøres ikke dette faller all garanti på monteringen bort.

 

Jeg utfører wrap: Informer kunden

Wrapping er en arbeidsintensiv prosess med et skjørt produkt. Vær nøye på å informere kunden at produktet ikke har noen bruksgarantier, og at dette og må vedlikeholdes nøye. Det er stor forskjell på farger og overflater, sørg for at kunden skjønner hva han kjøper.

Monteringsgarantien bør kun strekke seg til 14dager etter montering og dere bør foreta en inspeksjon innen dette. Monteringsavvik vil vises innen denne tidsrammen og kan da enkelt rettes opp uten større oknsekvens mor jobben.

 

Jeg utfører wrap: Spesifiser Prosessen

En wrapfaktura bør alltid deles opp i de delene som den består av og man bør alltid avtale med kunde og legge med ekstra vinyl. Dette er viktig da det kan være variasjoner på forskjellige produksjoner.

- Spesifiser klargjøring, nedvask og evt. fjerning av gammel dekor av bil
- Spesifiser vinyl med evt. påslag, da det er stor forskjell på forskjellige typer.
- Spesifiser selve arbeidet, da dette gjerne har sin egen garanti.

Man bør alltid ha en signert kontrakt med kunden om at de forstår hva de kjøper og at de forstår at holdbarhet er avhengig av bruk og pleie.

Litt om kvaliteter

En generell historie om holdbarhet.

Holder dekor kortere nå enn før?

JA!, da vi i Europa forplikter oss til å begrense bruken av skadelige kjemikalier og tungmetaller så har dette relativt stor påvirkning på levetiden til dekor. Pigmenter kan ikke lenger bindes opp med Bly og Zink for å øke uvbeskyttelsen, denne endringen berører alt med farge; dvs. sofastoffet, husmalingen. dekorfoliene ++. En del nå ikke ønskede kjemikalier og coatinger var mye brukt for å øke holdbarhet på plastmaterialer. Fravær av disse gjør at holdbarheten synker.

Alt dette er selvfølgelig for å beskytte miljøet og menneskene i dette.

 

Hva med vær, vind og årstider?

Vi har mere vær, og voldsommere vær nå enn på lenge. En annen stor faktor er at vi i tillegg til mere vær så har vi fått betraktelig mere addon's i sesongene. Sur nedbør er et problem over mange deler av landet, dette er basisk og spiser lakk og dekor om det ikke fjernes raskt. Nå veisaltes det over en lav sko på de fleste norske veier, biler kjører rundt i en saltløsning i 7 måneder for så å bli vasket med sterk avfetting. Det er klart at dette forkorter levetid på dekor og wrap.

DU KAN WRAPPE

Det er ikke vanskelig å utføre en wrap. For en basic wrap trengs litt trening, godt verktøy og noen instruksjoner. Veldig mye kan læres via våre DVD / YouTube videoer.

HVILKE MATERIALER

Det finnes mange materialer beregnet for wrap, men ikke alle er like moderne og egnet. Moderne wrapmedia har god formbarhet (3D) og kan reposisjoneres under montering.

Det er også en enorm fordel at den er enkel å fjerne, uten å legge igjen limrester.

FARGET WRAPPING

Herunder finnes et stort utvalg av farger, mønster, effekter, konsistens og overflatetyper. Disse brukes som de kommer, rett fra rullen.
 

DIGITAL WRAPPING

Disse printbare foliene finnes for alle typer printere, som navnet tilsier så må disse trykkes på i en printer og så lamineres.

LAKK BESKYTTELSE

Med selvreparerende, selvrensende og anti-shock egenskaper, er PPF film perfekt beskyttelse mot steinsprut og riper. Reparerer seg ved hjelp av solvarme eller varmt vann.

SOLFILM

Personaliser dine bilvinduer.
Vi har nå tre unike typer vindusfilm til din bil. Filmer som demper varmen, hindrer innsikt og rett og slett får din bil til å se bedre ut.

HVILKE VERKTØY?

De profesjonelle har mange verktøy, og noen av dem kommer men ikke utenom. Vi vil på denne siden forklare litt rundt dette.

Rengjøring

Flere typer avfetting og rens. Vask er den viktigste faktoren for suksess.

Monteringsutsyr

Punkteringspenn, pinsett, hansker, magneter, skraper, kniver

Varmluftpistol

Varmluftpistol m/temperaturscanner er en selvfølge for å ha kontroll på vinylen.

Knifeless Tape

Denne skjæretapen er et must! Du slipper å bruke kniv på bilens lakk. Det vil spare deg og din kunde for mange bekymringer.

WRAPPING 1-2-3

  • Pass på at alle overflater er skikkelig rengjort og avfettet med riktig produkt.  
  • Husk å rengjøre innsider og baksider hvor du vil brette vinylen. Litt slurv her og du er den heldige vinner av 20m2 laminert og printet skrot.
  • Vi anbefaler rens og rengjøringsmidler fra samme produsent som vinylen du skal legge på.
  • Folien som skal monteres må være temperert.Ha kjøretøyet gjerne i hallen natten over. Er det for kaldt eller varmt blir vinylen vanskelig å arbeide med.  
Monteringen er utrolig enkel med den nye generasjon vinyler.

Varm lett over folien med varmepistolen.
Du vil se at vinylen rynker litt for så og bli glatt igjen.

Strekk vinylen over.
Ble det feil - fortvil ikke. Ta løs vinylen og varm den godt. Du vil da se at den går tilbake til original form. Avkjøl vinylen og prøv igjen.

Ved dype forsenkninger husk å gå til bunnen før du legger veggene. Du vil da fordele strekken over et større område. Dette fører til mere lim i hjørnet og bedrer heften til vinylen.
Den nye generasjonen wrapprodukter har som sagt større evne til å gå tilbake til utgangspunktet. Det er derfor ekstremt viktig å slette minnet i vinylen å alle steder hvor vinylen har blitt utfordret.

  • Varm opp produktet til 90°C for å thermoforme og dermed slette minnet.
  • Bruk laser termometer da det er umulig å gjette temperaturen.
  • Da dette er et reposisjonerbart produkt husk å presse vinylen godt etter at den er påført.

Tips fra Hexis og 3M